Vertrouwenscontactpersoon (VCP)


VCP = aanspreekpunt voor grensoverschrijdendgedrag

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. 


Binnen een vereniging zijn de scheidingslijnen soms dun. Bewust of onbewust kunnen er situaties ontstaan waar leden zich ongemakkelijk of naar bij voelen. En sommige situaties zijn nu eenmaal ook moeilijk bespreekbaar, zoals (online) pesten, (seksuele) intimidatie (‘me too’) of criminaliteit.


De VCP is onafhankelijk en fungeert als eerste opvang voor leden met een klacht of een

vraag. Bij AMHC Westerpark zijn de vertrouwenscontactpersonen Jiskje Griffiths, jurist, en

Frederieke van Renswoude, psycholoog. Zij zijn bereikbaar via [email protected].


Zo neem je contac op met de VCP

Mail naar [email protected]. Eén van de VCP's neemt daarna contact op met jou, waarna er een gesprek met beide VCP's plaatsvindt. De VCP behandelt de klacht niet zelf inhoudelijk. De VCP biedt jou een luisterend oor bieden helpt zoeken naar een oplossing of verbetering. Van het gesprek zullen zij een discrete desgewenst anonieme melding bij het bestuur doen. De vertrouwenscontactpersonen hebben een belangrijke rol in het sociaal veilig maken van de club en helpen het bestuur

mee op gebied van preventie.


Melding maken buiten de club

Melden buiten de sportvereniging kan bij de politie. Daarnaast kunnen verschillende hulpverleners vertrouwelijk benaderd worden, zoals het Centrum Seksueel Geweld, de huisarts, de GGD, Slachtofferhulp Nederland, Veilig Thuis en Het Centrum Veilige Sport

https://centrumveiligesport.nl/contact. Via de chat van Centrum voor Veilige Sport kun je anoniem contact zoeken, ook buiten kantooruren.


Je kunt ook de volgende websites raadplegen

Share by: