homepage WP.JPG
Jeugd Mei
26

Oproep: coaches (ouders) voor de jeugd gezocht!

Nieuws afbeelding
Waarschijnlijk hebben jullie het filmpje op de website van Westerpark gezien, waarin de bondscoach van het Nederlands herenhockeyteam, Max Caldas, het eerste exemplaar van het coachplan jongste jeugd van Westerpark in ontvangst neemt. 
Met dit coachplan en de bijbehorende coachkaarten willen we graag de coaches van de jongste jeugd helpen en ondersteunen bij deze leuke én uitdagende rol. Je bent niet direct een ervaren coach, ook al heb je misschien zelf veel gehockeyd of gevoetbald. Het is een vak apart dat je moet ontwikkelen en dat kost tijd en inzet.

Het Westerpark coachplan en de coachkaarten (kaarten volgen zsm) staan achter de inlog op de website (login > Documenten > Coach).

Aanmelden coaches
Jeugdcoaches zijn ieder seizoen weer hard nodig. Daarbij hebben we een voorkeur voor twee coaches per team. Lijkt het je leuk om op basis van het coachplan aankomend seizoen te gaan coachen bij een team van jouw zoon of dochter? Stuur een mailtje naar [email protected].

Eigenschappen van een jeugdcoach
Wij vinden de volgende eigenschappen het belangrijkste waarover een jeugdcoach moet beschikken:
Positief: De coach zorgt ervoor dat de kinderen plezier hebben in het spel en met elkaar
Enthousiasme: De coach motiveert, activeert en geeft de kinderen vertrouwen om dingen uit te proberen en te ervaren, ook mogen de kinderen daarbij fouten maken.
Constructief: De coach vertelt wat er goed gaat en wat er nog verder ontwikkeld kan worden.
Verbindend en empathisch: De coach kan zich goed inleven in de situatie van alle kinderen en geeft alle kinderen persoonlijke aandacht. Daarnaast is de coach de spil tussen de spelers, ouders, trainers en de club.
Betrokken: Maak afspraken met de ouders en kinderen over de gezamenlijke cultuur die je wil creëren, zoals positief aanmoedigen, niet "mee” coachen etc.
Zoals uit het bovenstaande blijkt ligt de taak van een jeugdcoach meer op didactisch/pedagogisch vlak dan op hockey technisch en tactisch vlak. Natuurlijk zijn deze aspecten ook belangrijk, maar daar zullen de coachkaarten bij helpen en staan de trainers en de technische commissie klaar om je daarin te ondersteunen.

Ook leuk om te lezen!
Thijs Verheugen (trainer/coach J8E1) heeft een mooi verslag (zie bijlage) geschreven van een online masterclass door Louis van Gaal die hij en Michel Stomp (coach JD3) op 11 mei jl. hebben gevolgd.